L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya va rebre l’any passat un total de 256 donacions de teixit per a trasplantaments de 133 persones el 2018, convertint-se així en el primer centre català subministrador d’ossos i tendons i en el quart amb major obtenció de còrnies.

Tal i com ha informat el departament de Justícia, durant l’any passat els forenses van rebre a 133 donants de còrnies (el teixit que més es necessita), dels quals uns 76 van donar també teixit múscul-esquelètic i 25 d’ells, artèries.

Els teixits obtinguts procedeixen de persones que han mort per accident o causes naturals i que no interfereixen en la pràctica de les autòpsies.

L’organisme va començar a dur a terme aquesta activitat al febrer del 2016, quan va començar a extreure teixit ocular i, un any després, el va estendre a teixits cutanis, ossos, tendons i artèries gràcies a un quiròfan habilitat en el Servei de Patologia Forense de l’Institut.

Des del 2016, els forenses de la Generalitat han aconseguit 510 donants de còrnia, que han servit per ajudar a recuperar o millorar la visió de més de 800 persones, generalment pacients de més de 70 anys.

Quant a la resta de teixits, els forenses han rebut 444 donacions de persones el perfil de les quals respon al d’un home de 57 anys que han mort bé per accident bé per una malaltia cardíaca.

Segons dades de Justícia, és possible extreure teixit d’entre el 15 i el 20% de tots els donants i cadascun d’ells pot ajudar a més d’un centenar de malalts.

De fet, l’impacte dels teixits que s’extreuen d’un donant pot arribar a uns 50 a 100 receptors en el cas del material osteotendinós, a quatre receptors de pell per a grans cremades, a dues persones que precisen d’un trasplantament de còrnia, així com entre dos i quatre receptors d’artèries i un de vàlvules cardíaques.

 

Font: lavanguardia.com

Notícia traduïda per l’AMTHC