El 4 de febrer de 2021, Dia Mundial contra el Càncer, l’ELPA (European Liver Patients’ Association) va organitzar aquesta Cimera. L’objectiu era conscienciar sobre el càncer de fetge i equip multidisciplinari, centrant-se en la informació pels pacients i des dels pacients.
Després d’una introducció en vídeo en la qual el Dr. Tomislav Sokol, membre de Parlament Europeu – Grup del Partit Popular Europeu (PPE) i membre del Comitè Especial del PPE per a la Lluita contra el Càncer (BECA) va donar suport a l’esdeveniment, el president de l’ELPA, Marko Korenjak, va presentar la primera oradora.
El Prof. Bruno Sangro, Director de la Unitat de Fetge, Clínica Universidad de Navarra, Espanya i President de l’ILCA (Associació Internacional de Càncer de Fetge), va donar una visió general dels biomarcadors presents i futurs per a l’estratègia de cribratge en el càncer de fetge.
Després de la presentació del Prof. Sangro, la Dra. Teresa Casanovas, Cap del Comitè Científic de l’ELPA, va informar l’audiència sobre les activitats i objectius del Grup de Treball de l’ELPA sobre Càncer Primari de Fetge el 2021.
Aquesta primera part dedicada al camp científic va ser seguida per dues presentacions de dos representants d’associacions de pacients. La Sra. Zorana Maravic, directora executiva en funcions de Digestive Cancer Europe (DiCE), va mostrar el que representa el càncer de fetge per a la seva organització. Després, el Sr. Marc Greco, president del Fòrum Europeu de Pacients (EPF), va presentar el compromís de l’EPF de la banda dels pacients, va analitzar alguns aspectes del nou Pla de Lluita contra el Càncer de la UE.
Tornant a el camp mèdic, el Prof. Manuel Romero Gómez, director del Servei de Gastroenterologia, Hospital Universitario Virgen del Rocío de Sevilla, va explicar als assistents la relació entre MAFLD (metabolic associated fatty liver disease, abans malaltia del fetge no alcohólica) i HCC (carcinoma hepatocel·lular), ja que la MAFLD és un factor de risc per al desenvolupament de diferents tipus de càncers sòlids.
Després d’una breu pausa pel cafè, el seminari webinar va comptar amb tres representants dels pacients, que van mostrar diferents aspectes del tema de la Cimera. La Sra. Lone McColaugh, presidenta de Leverforeningen, Dinamarca, va presentar els beneficis pels pacients de la bona pràctica dels centres d’atenció primària a Dinamarca. La Sra. Sindee Weinbaum, líder del grup de treball de l’ELPA sobre malalties hepàtiques rares, va compartir amb l’audiència dos vídeos testimonials que emfatitzen l’evolució dels pacients amb colangiocarcinoma a Israel.
L’AMTHC va participar en aquesta jornada de la mà de Joan Ribas, vocal de l’associació el qual va tancar aquesta sessió amb una presentació sobre les prioritats detectades de pacients i familiars en llista d’espera de trasplantament de fetge durant la COVID-19, destacant els desafiaments i les oportunitats.
Es va tornar la paraula a la Dra. Teresa Casanovas, que va presentar l’oradora convidada, Dra. Isabelle Soerjomataram, Subdirectora de la Subdivisió de Vigilància del Càncer de l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer. A través de gràfics i dades, va mostrar la incidència del càncer de fetge a Europa, i també va fer algunes prediccions sobre la seva incidència en el futur.
Va concloure la reunió la Dra. Nicole Seguy, líder de la Unitat de VIH, Hepatitis i ITS, OMS Europa, afirmant que l’eliminació de l’hepatitis vírica és una forma eficaç de prevenir el càncer de fetge.