L’Hospital General d’Alacant, pioner a la Comunitat Valenciana en una intervenció que requeria d’una punció de la paret abdominal.

L’Hospital General Universitari d’Alacant, a través de la Unitat d’Endoscòpies del Servei de Medicina Digestiva, va realitzar amb èxit i per primer cop a la Comunitat Valenciana la implantació d’una pròtesi biliar biodegradable col·locada de forma endoscòpica.

Fins el moment, aquestes pròtesis biodegradables biliars només es podien implantar per radiologia intervencionista, mitjançant una punció de la paret abdominal, “amb la conseqüent morbiditat i molèsties pels pacients”, va explicar el cap de la Unitat d’Endoscòpies Digestives, Juan Antonio Casellas. D’aquesta forma ho van assegurar fonts procedents de la Generalitat Valenciana, que va escriure un comunicat al respecte.

“Aquesta primera pròtesi que s’acaba d’implantar a un pacient està preparada per ser col·locada endoscòpicament, de forma mínimament invasiva”, va detallar Casellas, qui va poder dur a terme aquest procediment al costat de l’adjunt de la citada Unitat d’Endoscòpies, José Ramón Aparicio.

Enfront a la radiologia intervencionista, aquesta tècnica redueix les complicacions de la intervenció, ja que evita l’ús de drenatges en la paret abdominal i, amb això, disminueixen les possibilitats d’infecció. També requereix una menor estada hospitalària, donat que el pacient es pot donar d’alta a les 24 hores. “En definitiva, suposa una millora de la qualitat de vida del pacient que rep una pròtesi biliar”, va destacar el doctor.

Les pròtesis biliars biodegradables s’empren des de fa uns anys en l’especialitat de Digestiu, tant per a patologia d’esòfag, com de colon i en via biliar, com estenosi (estretor) i lesions benignes o tumorals dels conductes biliars, que es troben entre el fetge, la vesícula biliar i l’intestí prim.

La pròtesi o ‘stent’ és un tub de petites dimensions que s’usa per obrir una obstrucció en el tub digestiu i restaurar el flux de fluids, de tal manera que la bilis pugui ser alliberada cap a l’intestí prim i ajudar durant la digestió.

En el pacient que es va intervenir recentment a l’Hospital General d’Alacant, la pròtesi va permetre derivar un conducte biliar al tub digestiu amb l’objectiu de mantenir la permeabilitat de la bilis.

L’ús de materials biodegradables en aquests dispositius té l’avantatge que es van degradant fins a desaparèixer en un termini aproximat de sis mesos, el que permet, alhora, la disminució de procediments i problemes afegits al pacient.

Per últim, el cap de la Unitat d’Endoscòpies del Servei de Medicina Digestiva va subratllar que aquestes pròtesis “poden tenir un futur important, no només en el maneig endoscòpic de la patologia biliopancreàtica tumoral, sinó també en el que respecta a l’abordatge de les complicacions del trasplantament hepàtic”.

 

Font: lasprovincias.es

Notícia traduïda per l’AMTHC