Al juliol es van fer tres de fetge i sis de ronyó. Dues germanes i un matrimoni, en estudi per a donació en viu. Mig centenar de pacients continuen en llista d’espera.

Amb una activitat “frenètica” des de que va començar l’any, el passat mes de juliol va finalitzar a l’Hospital Clínico Universitario de Santiago amb la realització de nou trasplantaments.

Segons va informar el doctor Evaristo Varo, cap de la Unitat de Trasplantament Abdominal del CHUS, tres van ser de fetge i sis renals.

En total, en el que va de 2019 (de gener a juliol) es van registrar a l’hospital compostel·là 32 trasplantaments hepàtics i 36 de ronyó.

Actualment, al Clínico de Santiago estan a l’espera d’un donant de fetge 23 pacients, 26 per un ronyó i un per un trasplantament doble, de pàncrees-ronyó.

També segueixen a l’espera, en avaluació, dues parelles de famílies pels trasplantaments renals.

Experts de la unitat estan efectuant proves a dues germanes i a un matrimoni (de la dona al marit malalt), a les quals estan avaluant per a un trasplantament entre vius.

Dels 28 trasplantaments renals realitzats al Clínico en el primer semestre d’aquest exercici, dos van ser per donant viu. És a dir, els òrgans van ser donats per un familiar.

Aquest és un dels objectius que vol consolidar el CHUS, ja que són molts els avantatges que comporta pel receptor ja que, en cas de ser compatible amb el donant, generalment un familiar, comporta un menor temps d’espera, millor disponibilitat i major qualitat d’òrgans.

Segons dades de l’Axencia de Doazón de Órganos e Sangue, des del 2001 fins el 2018 es van realitzar 310 trasplantaments de ronyó de donant viu a la comunitat gallega. També es desprèn del balanç d’ADOS que el 19% dels trasplantaments renals a Galícia procedeixen d’aquest tipus de donant.

Dona, perfil

Quant al perfil dels donants entre vius, en més del 70% dels casos (la gran majoria), són dones.

En el primer semestre del 2019 es van realitzar 53 trasplantaments enfront als 32 que es van registrar en el mateix període de l’any anterior. En total, 25 van ser de fetge i 28 renals.

També va augmentar la xifra de donants, al passar dels vuit registrats entre gener i juliol del 2018 als 18 d’aquest any.

Les dades de l’any passat reflecteixen el rècord establert a Galícia al registrar 116 donants d’òrgans en tot aquell exercici, el que suposa la xifra “més elevada” de la seva història en un any en el qual es van realitzar un total de 354 trasplantaments d’òrgans enfront a les 340 intervencions del 2017.

De tornar a néixer als 30 gràcies a la seva germana a poder viatjar fins al Japó

El servei d’Hematologia del CHUS realitza una mitjana de 50 trasplantaments de medul·la a l’any. Per visibilitzar aquesta donació, la periodista Cristina Pet, nascuda a Ponteceso però compostel·lana d’adopció, va aportar el seu testimoni com a receptora. “D’això se’n surt i estic aquí per demostrar-ho”, va dir. Va assegurar que va tornar a néixer fa 13 anys, quan amb 30, li van diagnosticar leucèmia. Dels sis germans va ser Helena, la petita, la donant, “al ser genèticament idèntica”.

“Estava bé. Sortia, treballava, anava al gimnàs… Sóc molt vitalista; em menjava la vida, però la leucèmia gairebé em menja a mi. Va ser dur, però vaig sortir i sóc més forta. Ho valoro tot més, la meva família, sobretot”, explicava. 

Un altre dels testimonis per fomentar la donació entre vius, el va donar el matrimoni format per Ramón Ordás i Dolores López. Ella li va donar un ronyó i tot va sortir tan bé que mesos després ell va poder viatjar al Japó. “Des del principi vaig saber que si podia seria la donant perquè no volia que fos a diàlisi”, comentava aquesta dona coratge.

 

Font: elcorreogallego.es

Notícia traduïda per l’AMTHC