El Complex Assistencial Universitari és el centre autoritzat per extreure la sang de cordó umbilical, les cèl·lules mare del qual poden ser beneficioses si es trasplanten a pacients amb malalties congènites o adquirides de la medul·la òssia.

Salamanca ha registrat 88 donacions de sang de cordó umbilical des del 2011, xifra que a Castella i Lleó arriba a les 3.044, segons les dades sobre donació de la Conselleria de Sanitat. Durant el 2018, a Salamanca es van registrar 8 donacions de sang de cordó umbilical, la xifra més baixa de Castella i Lleó, tot i que s’ha de senyalar que només compta amb un centre hospitalari públic autoritzat (el Complex Assistencial Universitari) enfront a províncies com Burgos o Valladolid, amb 4 i 3 centres autoritzats. La xifra més alta a Salamanca es va registrar el 2011, sent 25 les donacions. S’ha de subratllar que la recollida de la sang del cordó no comporta cap perill, ni per a la mare ni pel nen.

En el conjunt de Castella i Lleó l’any passat es van registrar 180 donacions de sang de cordó umbilical, que amb respecte al nombre de naixements de la Comunitat al llarg del 2018 (15.031) suposa un percentatge de l1,2%. De tots els cordons extrets, 15 han resultat vàlids, enviant-se per a criopreservació al Banc de Cordó de Galícia, contribuint així a la reposició de cordons d’ús públic d’alta qualitat, d’acord al Pla Nacional.

Per províncies, Burgos va liderar el 2018 el rànquing de donacions de sang de cordó umbilical a la regió, amb 49; seguida de Valladolid, amb 44; Lleó, 20; Zamora, 14; Àvila, 13; Sòria i Palència, 11; i Segòvia, 10.

L’any 2011 Castella i Lleó va assolir la seva xifra rècord al registrar 1.005 donacions de cordó, el 5,1% dels naixements (19.882 a la regió), coincidint amb la fase d’implantació dels bancs de sang de cordó umbilical. A partir d’aquí, any rere any, s’han anat reduint les donacions, disminuint a 597 el 2012, a 192 el 2017 i a 180 l’any passat.

Per què és tan important la sang del cordó umbilical?

Tal i com expliquen des de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), la sang del cordó umbilical conté cèl·lules mare, especialitzades en la renovació de les cèl·lules sanguínies. Aquestes cèl·lules mare poden ser beneficioses si es trasplanten a pacients amb malalties congènites o adquirides de la medul·la òssia, com les leucèmies agudes. El trasplantament a tercers permet produir noves cèl·lules sanguínies sanes.

Des de que es va obrir la possibilitat d’utilitzar la sang de cordó umbilical per aquests pacients, s’han anat creant bancs de sang de cordó umbilical al món. Aquests cordons són donats de forma altruista, i emprats sempre que hi ha un malalt compatible que ho necessiti. D’aquesta forma, avui en dia quan s’indica un trasplantament de progenitors hematopoètics (els genèricament denominats trasplantaments de medul·la) les cerques de donants es realitzen tant entre donants de medul·la òssia, com entre les unitats de sang de cordó umbilical emmagatzemades.

 

Font: salamancartvaldia.es

Notícia traduïda per l’AMTHC