Es va activar el Programa ECMO de la Comunitat de Madrid, que permet l’extracció en hospitals de mitjana i baixa complexitat.

L’Hospital Universitari del Sureste, a Arganda del Rey, ha dut a terme la seva primera donació i extracció múltiple d’òrgans per a trasplantament. Aquest tipus d’intervencions destaca per la gran implicació de professionals multidisciplinaris que participen en ell i la col·laboració entre equips de diversos hospitals de la regió. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha agraït durant una visita a aquest hospital públic la solidaritat dels donants i les seves famílies, que en moments difícils d’acceptació d’una pèrdua tenen la capacitat de pensar en regalar vida a altres persones.

Per a l’extracció dels òrgans es va activar el Programa ECMO de la Comunitat de Madrid. Aquest procés de donació, pensat per a hospitals de mitjana i baixa complexitat, es realitza en asistòlia controlada i possibilita el manteniment de donants a cor aturat mitjançant una membrana extracorpòria que oxigena la sang i els òrgans del donant. Aquest programa ja ha aconseguit un total de 53 donants des de la seva posta en marxa l’abril del 2017.

La realització del trasplantament es va dur a terme amb la participació d’un equip multidisciplinari del centre sanitari, dirigit per la doctora Susana Zubillaga, coordinadora de trasplantaments de l’Hospital del Sureste, juntament amb professionals de l’Hospital Clínico San Carlos, l’Hospital de La Princesa i l’Oficina Regional de Coordinació de Trasplantaments.

Aquesta donació d’òrgans ha estat possible gràcies a la resposta positiva de la família del donant, en línia amb la tendència a l’alça que s’està experimentant a la regió en el que portem d’any de la predisposició favorable de les famílies a autoritzar el procés, segons ha explicat el coordinador de l’Oficina Regional de Trasplantaments, Francisco del Río. En aquest sentit, de gener a juliol s’ha augmentat en vuit punts la taxa de respostes positives familiars a la donació d’òrgans a la Comunitat de Madrid, passant del 81% sobre les entrevistes de donació realitzades en el primer semestre al 89% actual (a Espanya, la taxa mitjana de respostes positives familiars es va situar el 2018 en el 85,2%).

Aquest augment de les respostes positives de les famílies ha contribuït a que la taxa de trasplantaments que s’han realitzat a la Comunitat de Madrid durant els primers set mesos de l’any situï a la regió per sobre de la mitjana nacional amb 119 trasplantaments per milió de població (p.m.p.), enfront als 111 p.m.p. d’Espanya, nou punts més, registrats el 2018. De seguir així, la previsió és arribar als 130 trasplantaments p.m.p. a finals del 2019.

 

Font: consalud.es

Notícia traduïda per l’AMTHC