Tal i com exposa l’últim balanç d’activitat de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), relatiu al 2018, els donants morts per accidents de trànsit es situen en un 3,8%, el percentatge més baix fins ara.

La notícia sorgia a inicis d’any. El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social i l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) anunciaven que Espanya manté, per vint-i-setè any consecutiu, el seu lideratge mundial en matèria de donació i trasplantament.

Aquesta era la principal conclusió que s’extreia de la presentació del balanç d’activitat durant el 2018, una trobada en la qual es va posar de manifest que el nostre país va batre el seu propi rècord a l’assolir els 48 donants per milió de població (p.m.p.), el que es tradueix en 2.241 donants.

En aquest context, la donació en asistòlia es fiança com la via més clara d’expansió del nombre de trasplantaments, amb un total de 629 donants, el que representa un increment del 10% amb respecte a l’any anterior. Així, un de cada tres donants ho és en asistòlia. En xifres, més d’un centenar d’hospitals a tot el país, englobats en 16 comunitats autònomes, estan ja acreditats per aquest tipus de donació.

Mentre que la donació en mort encefàlica roman estabilitza, segueixen descendint els trasplantaments renals de donant viu, amb un total de 289 (enfront als 332 del 2017), probablement per l’existència d’una major oferta de trasplantament de donant mort. A nivell general, aquest tipus suposa el 9% del total.

D’altra banda, els donants morts per accidents de trànsit es situen en un 3,8%, el percentatge més baix fins ara. “A Espanya la mortalitat rellevant per a la donació va disminuint, a l’haver menys mortalitat en trànsit o accidents laborals”, declarava la directora de l’ONT, Beatriz Domínguez-Gil, afegint que “el sistema sanitari millora i això repercuteix en negatiu en la donació. Però sempre treballem per trobar espais de millora”, sostenia.

 

Font: consalud.es

Notícia traduïda per l’AMTHC