L’Hospital del Vall d’Hebron ha realitzat els dos primers trasplantaments de fetge a Espanya pel tractament de l’encefalopatia mitocondrial gastrointestinal, una malaltia rara que sol causar la mort dels afectats abans dels 40 anys si no es realitza cap intervenció mèdica.

La investigadora principal del grup de Fisiologia i Fisiopatologia digestiva del Vall d’Hebron, Carolina Malagelada, ha explicat que la malaltia, les sigles en anglès de la qual són MNGIE, és “greu, progressiva i degenerativa”.

La doctora Malagelada ha afegit que, més enllà dels símptomes típics de les patologies digestives (vòmits, diarrees i nàusees) els afectats per la MNGIE poden patir problemes en el cervell, com la pèrdua de mobilitat en mans i peus.

Pel moment, a tot Europa s’han dut a terme cinc trasplantaments de fetge per tractar aquesta patologia, tres d’ells a Itàlia, i dos a Vall d’Hebron, en els mesos de març i juny d’aquest any.

La MNGIE acostuma a diagnosticar-se tard, donada la seva raresa, i provoca un dèficit d’enzims que afecta directament a les mitocòndries, responsables del funcionament energètic de les cèl·lules, i deriva en el deteriorament de diversos teixits.

“Si no es realitza cap intervenció, els pacients acaben morint de forma prematura, la majoria abans dels 40 anys, i presenten greus afectacions gastrointestinals, musculars i neurològiques”, ha detallat el doctor Ramón Charco, cap del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments del Vall d’Hebron.

Per tractar aquesta malaltia, els metges havien optat per realitzar trasplantaments de medul·la òssia, però es tracta d’un tractament molt agressiu i alguns dels pacients van morir en els mesos següents a l’operació a causa d’una sèrie de complicacions.

“El trasplantament de medul·la resultava molt agressiu per aquests pacients i fins ara no hi havia altres alternatives; el trasplantament de fetge està oferint resultats esperançadors”, ha explicat la doctora Malagelada.

L’especialista en Hepatologia del Servei de Medicina Interna, la doctora Isabel Campos, ha assegurat que el trasplantament de fetge és una alternativa molt més viable pels malalts i que, de moment, està donant resultats “més satisfactoris”.

La doctora ha puntualitzat que el trasplantament de fetge en aquest tipus de pacients no suposa una “cura total” de la patologia, sinó que es tracta d’un mecanisme per “posar fre” a la malaltia i oferir “millores clíniques”.

“Centres com el nostre permeten un abordatge multidisciplinari d’una intervenció com aquesta, que requereix un maneig complex des del punt de vista dels trasplantaments i la malaltia de base”, ha defensat la doctora.

En declaracions als periodistes, un dels pacients afligits d’aquesta encefalopatia rar, Niki, de 17 anys i que va ser trasplantat el passat mes de juny, ha explicat que els metges li han dit que la seva recuperació serà un procés lent i que anirà millorant amb el temps.

Abans del trasplantament, Niki vomitava cada setmana i patia constants diarrees que li impedien augmentar el seu pes.

Ara, després de l’operació, ha afirmat que, malgrat no haver augmentat el seu pes, els símptomes estan començant a remetre.

“Tinc ganes de tornar ja a casa”, ha dit Niki, que porta mig any allunyat de la seva llar, a Pamplona.

El doctor Charco ha remarcat que aquest tipus d’intervencions són “molt importants” per a un hospital pioner com és el Vall d’Hebron.

“Hem pogut realitzar aquest trasplantament a l’hospital perquè som un centre de referència en el tractament de malalties digestives, perquè tenim un grup actiu d’investigació i perquè disposem d’un centre per a trasplantaments hepàtics”, ha conclòs.

 

Font: eldiario.es

Notícia traduïda per l’AMTHC