Aquesta modalitat de donació permet ampliar el nombre de donants, generant així noves oportunitats per a les persones que esperen un òrgan per viure.

L’Hospital Infanta Elena ha registrat per primer cop en la seva història una donació d’òrgans i teixits en asistòlia o ‘a cor aturat’, permetent salvar o millorar substancialment la vida de cinc persones que esperaven un òrgan i que han volgut agrair públicament la generositat de les famílies dels donants i el treball dels professionals de les unitats assistencials implicades en tot el procés, fent possible una nova oportunitat de vida.

Els donants en asistòlia són persones mortes pel cessament irreversible del batec cardíac, enfront al donant més habitual, que mor pel cessament de l’activitat cerebral (el que es coneix amb el nom de mort encefàlica) després d’una hemorràgia cerebral o un traumatisme cranioencefàlic. La completa implantació d’aquesta modalitat de donació en tots els centres hospitalaris de Huelva està permetent generar noves oportunitats de vida per a les persones que esperen un òrgan.

La Coordinació Sectorial de Trasplantaments Sevilla-Huelva està desenvolupant noves estratègies per contrarestar el progressiu descens del nombre de persones que moren de mort encefàlica, derivat entre altres motius per la disminució d’accidents de trànsit. Aquesta nova modalitat, juntament amb la donació en vida, suposen un clar exemple de la renovació de les pràctiques mèdiques amb l’objectiu de seguir salvant vides.

Precisament per fer possible aquesta nova donació i els trasplantaments posteriors, ha estat necessària la participació d’un gran nombre de professionals de diverses categories i centres hospitalaris, que han demostrat el seu compromís i la seva implicació en la millora de la salut de la població. Des de persones d’infermeria, sobretot de l’àmbit de quiròfan i UCI, fins a especialistes mèdics com el coordinador de trasplantaments, uròlegs, oftalmòlegs, cirurgians i intensivistes, a la vegada que zeladors, conductors i de l’àrea d’hostaleria, conformen un enorme ventall de professionals compromesos que segueixen apostant per iniciatives que impulsen la donació.

Rècord de donacions l’any 2018

Un esforç important a la província, que va permetre que els hospitals de Huelva tornessis a batre un rècord de donacions durant el 2018, en el qual es van registrar 37 donacions, permetent la realització de 77 trasplantaments. Un excel·lent balanç per a una província que es situa al capdavant d’Andalusia i que, en només dos anys, ha triplicat el nombre de donacions, amb una taxa de donació de 72,5 donants per milió de població.

En aquesta línia d’esforç conjunt i amb la finalitat de generar una resposta positiva al gest de la donació i augmentar així les possibilitats de trasplantament pels pacients, des de les diverses coordinacions de trasplantaments de Huelva i, en particular, des de l’Hospital Infanta Elena, s’estan duent a terme nombroses activitats de sensibilització per la província dirigides a molt diferents col·lectius. Amb aquest objectiu, s’han celebrat noves xerrades sobre promoció de la donació d’òrgans i teixits, una d’elles en el municipi de San Silvestre de Guzmán i una altra a Huelva, dirigida als confrares de la Germandat de La Fe.

A més, el centre hospitalari ha impulsat un programa de foment de la donació entre la població escolar, que s’ha desenvolupat en els últims anys en dos instituts de la capital i que s’està estenent a altres centres docents de la província, en el qual s’ensenya als nens i joves el procés de donació des de tots els àmbits o matèries educatives, de la mà del propi equip docent del centre i guiats pel coordinador de trasplantaments de l’hospital, José Ignacio Ortiz Mera, sempre amb l’objectiu de conscienciar a les noves generacions i a tota la societat de la importància de la donació.

Des de la Coordinació de Trasplantaments es vol agrair la tasca desenvolupada per tots els col·lectius i agents socials implicats en el procés de donació d’òrgans, a més de manifestar la seva admiració i gratitud als donants i familiars dels donants d’òrgans per la seva extraordinària solidaritat i generositat, que constitueixen un clar exemple a seguir.

 

Font: huelva24.com

Notícia traduïda per l’AMTHC