Els hospitals públics de Granada han fet possible la realització, en el que portem d’any, d’un total d’11 trasplantaments renals a l’Hospital Virgen de las Nieves; 108 en el conjunt de la comunitat autònoma d’Andalusia (dos d’ells infantils), una xifra molt similar a la registrada en els dos primers mesos del 2018.
Del total de trasplantaments realitzats a Granda, 1 va ser de donació de vivo i 6 procedents d’una donació en asistòlia o ‘a cor aturat’.
En el marc de la celebració del Dia Mundial del Ronyó, la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments, apunta la Junta en una nota, va voler “agrair la solidaritat dels andalusos i el treball realitzat pels equips de trasplantaments i tots els professionals implicats en els programes de donació i trasplantaments en la sanitat pública andalusa”.
El 2018, es van dur a terme 54 trasplantaments renals a Granda; 609 a Andalusia (42 de donants vius i 20 infantils). El trasplantament renal de donant viu és el que té major supervivència de totes les modalitats de trasplantament renal.
Precisament, la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments està realitzant, en aquests dies, un curs de formació sobre trasplantament renal de donant viu dirigit a professionals dels Serveis de Nefrologia, Urologia i Coordinadors de Trasplantaments dels diversos hospitals andalusos i centres concertats de diàlisi.
En aquestes jornades es revisarà tot el procés incloent qüestions tècniques, jurídiques, ètiques i socials. A més, es comptarà amb el testimoni de donants en vida i receptors i hi participarà una representació de l’Associació ALCER. L’objectiu d’aquesta formació és continuar incrementant les taxes d’aquest tipus de donacions a Andalusia.
L’increment global en trasplantaments renals gràcies a la donació en asistòlia i la donació de vivo permet que segueixi creixent el nombre de pacients trasplantats a Granada, 655 (5.918 a Andalusia) enfront al nombre de pacients que es troben en diàlisi.
Així, en els hospitals públics de Granada el nombre de pacients que es troben en diàlisi ascendeix a 471 persones (434, hemodiàlisi i 37 en diàlisi peritoneal), amb el que això representa de millora en la qualitat de vida. En els països europeus, només el 30% dels pacients es beneficia d’un trasplantament de ronyó, enfront al 57,2% que es registra a Andalusia.
Font: granadahoy.com
Notícia traduïda per l’AMTHC