El Dia Mundial de l’Hepatitis, coordinat per la World Hepatitis Alliance en col·laboració amb l’OMS, pretén enfortir les mesures de prevenció, detecció i control d’aquesta malaltia i millorar l’accés al tractament. La data de la commemoració coincideix amb el naixement del descobridor del virus de l’hepatitis B, el professor Baruch Samuel Blumberg, guardonat amb el premi Nobel.
L’hepatitis és una malaltia infecciosa caracteritzada per la inflamació del fetge. En molts casos, no presenta símptomes i això fa que passi inadvertida. Quan produeix símptomes, els més comuns són cansament, nàusees i vòmits, orina fosca i icterícia (coloració groguenca de la pell i de la part blanca dels ulls).
Hi ha diversos tipus d’hepatitis, però els principals són:
- Hepatitis A. Acostuma a ser lleu i a resoldre’s sense necessitat de tractament i sense complicacions. És una malaltia de transmissió alimentària, però també es pot contraure per contacte físic proper amb les persones afectades. La millor estratègia de prevenció és la vacunació i una bona higiene de les mans.
- Hepatitis B. En la majoria dels casos, igual que l’hepatitis A, el cos pot eliminar-la per si mateixa sense conseqüències, però en d’altres pot esdevenir crònica i produir lesions greus al fetge. Es contrau a través de la sang i les dones embarassades poden transmetre-la als nounats en el moment del part. La vacunació és clau per evitar-la.
- Hepatitis C. En més de la meitat dels casos esdevé crònica i pot derivar en cirrosi o càncer de fetge. De fet, és una de les principals causes de trasplantament de fetge a Catalunya. S’associa a l’ús compartit de material contaminat, com les xeringues o els instruments per realitzar pírcings i tatuatges. A diferència dels altres dos tipus d’hepatitis, no hi ha cap vacuna disponible, però sí un tractament amb pastilles, de curta durada i sense efectes secundaris, molt eficaç per eliminar la malaltia en gairebé el 100% dels casos.
Font: https://canalsalut.gencat.cat/ca/actualitat/dies-mundials/hepatitis/