La Unió de Trasplantats d’Òrgans Sòlids (UTxS), entitat conformada per la Federació Nacional de Malalts i Trasplantats Hepàtics (FNETH), la Federació Espanyola de Fibrosi Quística (FEFQ), la Federació Espanyola de Trasplantats de Cor (FETCO) i la Federació Nacional d’Associacions per a la Lluita Contra les Malalties del Ronyó (Federació ALCER), organitzaran el proper dimecres, 27 de març, a Madrid, l’acte institucional del Dia Nacional del Trasplantament, efemèride per agrair pels pacients la tasca dels professionals que, ja sigui directa o indirectament, possibiliten la realització de trasplantaments al nostra país.

El representant de l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya en aquest acte serà Francesc Subirana, delegat de l’AMTHC a Madrid.

Com expliquen els organitzadors de la iniciativa, “en aquest dia fem públic un sentiment que, en el nostre interior, està latent de forma permanent. Manifestem, de manera explícita, l’agraïment que ens ha unit a totes les entitats i categories professionals, que no són poques, a través del nostre trasplantament. Menció especial mereix l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) que, amb la seva exquisida gestió, fa possible tot el procés”.

L’assistència a l’acte, que es celebrarà al Saló d’Actes de la Secretaria d’Estat de Serveis Socials (Carrer Alcalà, 37) a partir de les 11h, és totalment lliure i gratuïta fins a completar l’aforament. Per consultar el programa de l’acte, cliqueu aquí.

5.314 trasplantaments el 2018

La tasca dels professionals implicats en la realització d’un trasplantament va possibilitar que el nostre país mantingués el 2018, i per 27è any consecutiu, el lideratge mundial en trasplantaments amb un nou rècord de 5.324 pacients trasplantats.

Un lideratge i nou rècord que va resultar possible gràcies a la generositat de 2.243 donants i a la consolidació de la donació en asistòlia com la via més clares d’expansió del nombre de trasplantaments.

Concretament, el passar any es van assolir màxims històrics en trasplantament renal (3.310, superant el màxim històric de 3.226 del 2017) i pulmonar (369, superant el rècord de 363 assolit en l’anterior exercici). I així mateix, es van realitzar 321 trasplantaments cardíacs (enfront als 304 el 2017), 82 de pàncrees (enfront als 70 realitzats en l’exercici anterior) i 6 d’intestí (per 8 realitzats el 2017).

Es més; fins a 10 comunitats autònomes superen els 50 donants per milió de persones (p.m.p.). I de les mateixes, set sobrepassen els 60 donants p.m.p. i dos registren dades per sobre dels 80 donants p.m.p. Concretament, el rànquing està liderat un any més per Cantàbria (86,2 p.m.p.), seguida de La Rioja (80,6), Astúries (66,7), Extremadura (64,5) País Basc (64,4) i Navarra (64,1).

Finalment, cal destacar que la taxa de negatives familiars d’únicament un 14,8% i d’un 8,8% en el cas dels donants en asistòlia.

 

Font: somospacientes.com

Notícia traduïda per l’AMTHC